A honlapon sütiket (cookies) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
A webhelyünk használatával elfogadja a sütik Adatvédelmi szabályzatunk szerinti használatát. Adatvédelmi nyilatkozat

Méz, a folyékony arany

Közzétette mmrend 2019. 10. 25 0 Hozzászólás(ok)

Tudtátok, hogy 100 g mézhez kb 12-14 ezer méhecske áldozatos munkája szükséges? De, ami ennél is meglepőbb, legalábbis belegondolni abba, hogy majd egymillió virágot látogat meg egy méhecske, mire ezt a mennyiséget megtermeli. Elég hihetetlen szám.

Európában Magyarországon a második legnagyobb a méhállomány sűrűsége. Viszont a tavalyi tömeges méh pusztulás intő jel volt az emberiség számára. Egy legenda szerint Albert Einstein egyszer azt mondta, hogy ha elpusztulnak a méhek, azt az emberiség csak négy évvel éli túl. A méhek pedig kimutathatóan a gyomirtok hatásai miatt gyengültek le, lettek kevésbé ellenállókat a betegségekkel szemben. A méhek munkájának köszönhetjük ezt az édes, sűrű élelmiszert, amit méznek nevezünk.

A mézet már igen régen felfedezte az emberiség. 12-15.000 éve ismerjük, használjuk és egyre jobban megbecsüljük. Kezdetben csak eleségként tekintettek rá, majd felfedezték jótékony hatásait. Így, ma már méltó helyére került az élelmiszeripar ranglétráján. Gyógyító hatása is elismert, immunerősítő, fertőtlenítő tulajdonságát nem vitatja már senki.
Eredményesen használható torok-, orr- vagy fülfertőzések ellen. A különböző virágporokból készült mézeknek eltérő az antibiotikus hatása. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a méz kiváló antioxidáns.

Fogyasztása akár mindennap javasolt. Viszont az tévhit, hogy nem hizlal. Tehát itt is fontos a mértékletesség!

Jó hatással van a szívre, gyomorra, memóriára, idegrendszerre.
Igazán jó immunerősítő. Teába, kávéba téve ma már sokan fogyasztják. De ne tedd túl forró italba, mert akkor sokat veszít  jótékony hatásából.
Kevesebben tudják, hogy nagyon jó a fertőtlenítő hatása is. Régen a katonák fertőtlenítésre használták, mézzel kenték be a nyílt sebeket. Így élték sokan túl a háborút. 

Merüljünk mélyebbre ebbe aranysárga (ugye van olya meghatározás is, hogy mézszínű), édes, sűrű, folyékony világba!
Állaga: a kiváló méznek az egyik tulajdonsága, hogy 20% alatti a víztartalma. Ha magas a víztartalma el kezd habosodni és bizony így meg is tud romlani. Jó tudni például, hogy a repceméz akkor lehet jó minőségű, ha sűrű és az sem baj, ha ki van kristályosodva. Viszont az akácméznél már nem jó jel a kikristályosodás.
Színe: a folyékony méz soha nem lehet zavaros, opálos.

Mint mindent, már (sajnos), a mézet is lehet hamisítani. Ráadásul kimutathatatlan, hogy hamis mézet árulnak. De van pár trükk, amivel fel tudod ismerni, hogy igazi vagy hamis a mézed.
Ma már nem lehet csak arra hagyatkozni, hogy jó drága, akkor biztosan igazi méz. Sajnos ezt a marketing fogást a csalók is ismerik.  
Az állaga tud árulkodni, a hamis méz folyékonyabb. A túl híg méz arról árulkodik, hogy nagy a víz tartalma, így nagy az esély rá, hogy hamis.
Tesztelheted úgy is, hogy kevés mézet feloldassz tiszta szeszben. A valódi méz teljesen feloldódik, a hamis méznél marad látható anyag, ami leüllepedik.
A legtöbb hamis méz virágméz néven fut. 

A természet egyik csodája a méz, de vannak egyéb méhészeti termékek is, mint például a propolisz, a virágpor, méhpempő. Ezek külön, külön is nagyszerű alkotásai a természetnek.

A propolisz például hihetetlen jó kötőanyag, a méhek ezt használják szigeletőnek, a kereteket is ezzel ragasztják össze. De ezzel védekeznek a baktériumok és a kórokozók ellen is.  A propolisz alapanyaga( más néven, méhszurok) egy növényi eredetű balzsam, amely a rügyek ragadós valadéka. A propoliszt is javasolják külsőleg is és fogyasztásra is. Külsőleg sebek kezeléséhez, belsőleg pedig  gyulladásos megbetegedéseknél érdemes használni. 
A propolisz egy természetes gyógyszer, amit a méhek biztosítanak számunkra.
 
A Méhes-Mézes szörpökben is megtalálható a méz. De önző módon, mi azért adtuk hozzá, mert selymes ízeket lehet előcsalogatni általa. Hazai termelők mézeit használjuk, nagyon odafigyelve a minőségre. 
Az üvegeinken minden esetben fel van tüntetve, jól látható módon, hogy mézzel édesítettük vagy gyümölcscukorral.

Teádat ízesítheted a szörpünkkel is, így ki tudod váltani a cukor hozzáadását.
Jön a teázási szezon, próbáld ki a különböző gyümölcsökből készült szörpjeinket édesítésre.
Javaslom a süteményekhez is a méz használatát, selymesebbé, ízletesebbé várázsolodnak a házi sütemények általa. 
Fogyasszátok bátran, minden évszakban!

Hírlevél

Iratkozzon fel még ma hírlevelünkre! Így elsőként értesülhet aktuális akciónkról és különleges ajánlatunkról! Ön is megkaphatja hírlevelünket kötöttségektől mentesen és bármikor akár le is mondhatja azt!

* Vezetéknév:

* Keresztnév:

Kérjük, jelölje be az érdeklődési körét az alábbiakból

Téma választása:

Csoport: